Traumapsykoterapia
Soili Poijula on mm. laatinut psykoterapeuttien ja psykoterapeuttista työstä tekevien mielenterveysalan ammattihenkilöiden käyttöön traumakeskeisen kognitiivisen psykoterapian manuaalit I-III, jotka on julkaistu HUS, Mielenterveystalon ammattilaisosiossa.
Hänellä on pitkä, laaja ja syvällinen kokemus traumatisoituneiden psykoterapeuttina sekä traumapsykoterapian kehittäjänä, kouluttajana ja työnohjaajana. Hän on laillistettu psykologi, psykoterapeutti ja traumapsykoterapian kouluttajapsykoterapeutti.
BLOGI: TRAUMAPSYKOTERAPIA
Traumapsykoterapia on psykologinen hoito, jossa lähtökohtana on asiakkaan kokema ja muistama traumaattien tapahtuma
International Society for Traumatic Stress Studies on julkaisuut traumaperäisen stressihäiriön ehkäisyn ja hoidon tutkimusnäyttöön perustuvat suositukset
ISTSS: PTSD:n ehkäisyn ja hoidon suositukset
https://www.istss.org/getattachment/Treating-Trauma/New-ISTSS-Prevention-and-Treatment-Guidelines/ISTSS_PreventionTreatmentGuidelines_FNL.pdf.aspx
Psykoterapiassa vahvistetaan hallintaa, toimintakykyä ja selviytymistä ja autetaan kohtaamaan ja prosessoimaan traumaa koskevat muistot, jotta ne integroituvat yksilön elämänhistoriaan siedettävinä muistoina ja kokemuksille voidaan löytää jokin merkitys.
Monet traumatisoituneet haluavat muuttaa kärsimyksensä joksikin myönteiseksi. Siksi tulevien tragedioiden ehkäiseminen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus on monille traumoista toipuville tärkeää.
Traumaperäisen stressihäiriön psykoterapeuttista hoitoa on maailmalla kehitetty kiihtyvässä tahdissa 1980-luvulta. Suomessa traumapsykoterapian koulutus alkoi 1990-luvun lopulla integratiivisen viitekehyksen traumapsykoterapeuttikoulutuksesta psykoterapeuteille (Soili Poijula suunnittelema koulutus), mutta on sittemmin painottunut dissosiaatiohäiröiden hoitoon toisin kuin valtavirran traumapsykoterapiassa maailmalla.
Tutkimusnäyttöön perustuen traumaperäisen stressihäiriön ensisijainen hoitomuoto on psykologinen hoito, traumakeskeinen kognitiivinen psykoterapia ja EMDR-menetelmä niin aikuisille kuin lapsille ja nuorille perheineen.
Traumakeskeinen kognitiivinen psykoterapia on lyhytpsykoterapiaa, jonka kesto on yleensä enintään muutamia kuukausia. Nykyisin traumaperäinen stressihäiriö osataan tunnistaa ja diagnosoida, mutta hoitosuositusten mukaista traumakeskeistä kognitiivista psykoterapiaa on vaikea saada. Traumakeskeisen kognitiivisen psykoterapian tulisi kuulua niin peruspalveluihin kuin erikoissairaanhoitoonkin ja olla nopeasti hoitoa tarvitsevien saatavilla. Hoitomallit sopivat sekä akuutteihin traumaperäisin stressihäiriöihin että kroonisiin, kompleksisin traumoihin.
ISTSS: Complex PTSD
https://istss.org/getattachment/Treating-Trauma/New-ISTSS-Prevention-and-Treatment-Guidelines/ISTSS_CPTSD-Position-Paper-(Adults)_FNL.pdf.aspx